Sosyal Medya

Sosyal Medya artık hepimizin hayatında. Kimisi için hoş vakit geçirme aracı, kimisi için işlerinin önemli bir parçası.

Facebook, Instagram ve Youtube başta olmak üzere, Sosyal Medya platformlarının hayatımızdaki etkisi tartışma götürmez. Peki siz markanızın tanıtımı ve satış çalışmalarınız için sosyal medyayı yeterince kullanabiliyor musunuz?

Sosyal Medya kampanyalarımız markalarımıza özel, her birinin ihtiyaç ve hedeflerini gözeterek hazırlanır. Müşteri kazanmak veya bilinirlik arttırmak için çok farklı içerik ve yöntemler izlemek gerekir.

Müşterileriniz Sosyal Medyada

Hangi işi yapıyorsanız yapın, hedef kitlenizin sosyal medyada olduğundan emin olabilirsiniz. Artık sosyal medya, kişilerin karar verme alışkanlıkları üzerinde direk etkili. İnsanlar firmanız ile ilgili sosyal medyada konuşuyorlar.

Hesap Yönetimi

Firmanızın hedef kitlesine uygun, düzenli aralıklar ile paylaşımlarınızı planlıyoruz. Çoğu firma yöneticisinin, sosyal medya için ayıracak vakti yok. Doğru zamanda, doğru kişilere ulaşacak mesajlarınız için uzmanlarımız size yardımcı olabilir.

Reklam Verin

Takipçi ve etkileşim sayınızı hızlı şekilde arttırmak mı gerek?

En doğru planlama ve minimum bütçeler ile reklamlarınızı planlıyor, yayınlıyor ve sonuçları analiz ederek size raporluyoruz.

Trendleri Yakalayın

 Markalar, hedef kitlelerine ulaşmak ve etkileşim sağlamak için sürekli olarak trendleri takip etmelidir. İçerik stratejilerini oluştururken, kullanıcıların ilgi alanlarına ve taleplerine odaklanarak, güncel ve etkileyici içerikler sunuyoruz. 

Sosyal Medya Yönetimi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

İyi bir sosyal medya yönetimi nasıl olmalıdır?

Eğer tüm öneriler arasından bir tanesi seçilmek zorunda olsaydı, “istikrar” kesinlikle birinci çıkardı.

Eğer planlamanız haftada bir paylaşım ise, her hafta bir paylaşım yapmalısınız. Eğer haftada 3 paylaşım planladıysanız, her hafta 3 paylaşım ile devam etmelisiniz.

Facebook, Instagram, Youtube gibi platformlar için güncel olmak çok önemlidir. Bunun içinde kullanıcılarına en güncel içerikleri göstermek isterler. Sosyal Medya hesaplarını güncel tutan, sürekli ve düzenli içerik yükleyen hesaplar yarışa 1-0 önde başlarlar.

Sosyal medyada etkileşim nedir? Neden önemlidir?

Sosyal Medya’da etkileşim, bir paylaşımınızın beğeni, yorum, “daha fazla oku” tıklaması veya (çoklu görsel ise) kaydırma işlemlerine verilen genel isimdir.

Paylaştığınız gönderi, ne kadar çok etkileşim alır ise, platformlar o gönderiyi o kadar çok kişiye gösterir. Şöyle ki, 100 takipçiniz var diyelim, bir gönderi paylaştınız, sonrasında o gönderi ilk 10 dakika içinde takipçilerinizin %5 ile %10’una gösterilir. Bu gösterim sırasında gönderinizin aldığı etkileşim yüksek ise, takipçilerinizin bir %5-10’u daha bu gönderiyi görür ve bu böyle gider. Eğer etkileşim alamaz iseniz, platform sizin gönderinizin ilgi çekici olmadığına karar verir ve kullanıcıları için daha çok etkileşim alan içerikleri göstermeye başlar.

Daha fazla etkileşim için ne yapmamız lazım?

Bunun birden fazla yöntemi var ve her marka-kitle için farklı cevaplar söz konusu olabilir. Aşağıdaki örnekler sadece ilk akla gelenler;

  • Paylaşımlarda soru sormak ve takipçilerden yanıt istemek,
  • Çeşitli konularda çekilişler yapmak ve insanları paylaşım ile etkileşime sokmaya teşvik etmek,
  • Markanızın müşterileri, ürünlerinizi kullanan insanlar tarafından paylaşılan içerikleri paylaşmak, onları etiketlemek,
  • Sosyal Medya’da çok takipçisi olan influencer’lar ile ücretli-ücretsiz ortaklıklar yapmak,

Sosyal Medya Raporları

Gelişim ve ilerlemenin en önemli bileşeni kuşkusuz raporlamadır. Nereden başladığımızı tespit edip, hedeflerimizi belirlemeden ilerleme de sağlayamayız.

Sosyal Medya Yönetim hizmetlerimizde, her aşamada detaylı raporlama tutuyoruz. Facebook, Instagram, Youtube ve diğer tüm platformların farklı rapor ve takip sistemleri var. Tüm bu platformlardaki paylaşımları takip edip, düzenli olarak markalarımız ile paylaşarak, hangi paylaşımların daha çok etkileşime girdiğini, hangilerinin geliştirilmesi gerektiğini ortak bir akıl ile belirliyoruz.

Bu raporlamalar sayesinde, sadece paylaşımlar değil, hizmet ve ürünler ile ilgili de hedef kitlenin tepki ve reaksiyonunu ölçme imkanı yakalanıyor.

Sosyal Medya Yönetim Süreçleri

Marka Analizi

Marka olarak amacınızın ne olduğu en önemli nokta. Satışlarınızı arttırmak mı, Web Sitenize ziyaretçi çekmek mi yoksa sadece kurumsal bir varlık mı göstermek istiyorsunuz? Hedef kitlenizin yaş, cinsiyet ve ekonomik durum gibi özellikleri neler?
Esprili bir dil mi tercih edeceksiniz yoksa daha formal ve ciddi bir dil mi?

Hedefleri Belirleyin

Kar amacı gütmeyen bir dernek, faaliyet gösterdiği alan ile ilgili Sosyal Medya’da güvenilir bir bilgi kaynağı olmayı tercih edebilir. Hem paydaşları hem takipçilerinin güvendiği, kurumsal bir dil ve strateji en doğru seçim olabilir.
Bir e-ticaret sitesi için ise, web sitesine daha fazla ziyaretçi çekmek, kampanya ve öne çıkan ürünlerinin satışlarını arttırmak hedef seçilebilir. Böylesi bir strateji doğrultusunda uygulanacak yöntemler tamamen farklı olacaktır.

Durum Analizi

Hem estetik ve görsel olarak, hem de istatistiksel olarak tüm Sosyal Medya hesaplarının kontrolünü ve durum tespitini yapın.
Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter ve Youtube hesaplarınızda yer alan profil sayfaları, kurumsal kimliğiniz ile uyumlu mu? Kapak görselleri, adresler, telefonlar, web siteleri aynı mı?
Geçen ay, geçen 6 ay ve son 1 sene içindeki etkileşim ve takipçi rakamları ne söylüyor? Bu bilgiler ve çok daha fazlasının analizi, stratejiyi oluşturmak için gerekli.

Rakip ve Pazar Analizi

Bazen Amerika’yı tekrar keşfetmek için müthiş bir para ve zaman harcanır. Hangi yöntemlerin doğru, hangilerinin daha verimli olduğunu tespit etmek için sayısız deneme ve süreç yaşamanıza gerek olmayabilir.
Özellikle markanızın faaliyet alanından, uluslararası düzeyde başarı göstermiş marka ve rakiplerin Sosyal Medya hesaplarını analiz etmek size çok fikir verebilir.
Burada bahsi geçen analiz, kesinlikle içerik ve yöntemlerin kopyalanması olarak düşünülmemeli. Bu hem markanıza müşterilerin gözünde zarar verir, hem de algoritmanın tespiti hesabınıza puan kaybettirir.
Rakip ve pazar analizinde hedef, müşterilerin hangi tür içerikler ile daha fazla etkileşime girdiğinin tespit edilmesi ve bunun stratejinizi oluştururken göz önüne alınmasıdır.

İçerik Hazırlanması

İçerik hazırlamak tüm sürecin belki de belkemiğidir. Sonuçta yapılan tüm öncesi ve sonrası çalışmalar, içerikler ile realiteye kavuşur.
Haftada kaç içerik paylaşılacağı, bunların fotoğraf mı, video mu, metin mi yoksa hepsinden karışık mı olacağı, metinlerde hangi tür demografik kitleye yönelik dil kullanılacağı gibi bir çok konu değerlendirmelidir.
İstikrarın önemini daha öncede belirttiğimiz gibi, tüm sistem hazır şekilde önceden hazırlanmalı. Haftalık, 10 günlük veya 15 günlük paylaşım programları görsel ve metinleri ile hazırlanıp, markaya onaya gönderilmeli, gelen değerlendirmeler sonrasında son halleri verilip, paylaşım için programlanmalıdır.
Paylaşımın yapılacağı gün içerikleri hazırlamaya çalışmak, markaya son dakikada onaya sunmak ve paylaşımları yapmak, bizim için ve marka için sürdürülemez bir yoğunluk yaratacağı için tercih ettiğimiz bir yöntem değildir.

Geliştirme ve Takip

Her gün yüzlerce müşterisi ile yüz yüze ilgilenen bir işletmenin, gün sonunda kasa ve diğer raporlarını düzenli tutması gibi, Sosyal Medya süreçleri ve etkileşimleri de sıkı sıkıya takip edilmelidir.
Haftalık ve Aylık rakamlar sürekli raporlanmalı, sıra dışı hareket, etkileşim veya tepkiler marka ile anında paylaşılmalıdır.
Bu gibi olağan veya olağan dışı geri dönüşler, marka için sadece birer rakamdan çok, işletmesinin geleceğini etkileyebilecek birer yol gösterici haline gelebilir.
Müşteri yorumları, direk mesajlar ve paylaşımlara gelen tüm yorumlar, düzenli raporlama ve analizin birer parçası olmalıdır.