Facebook ve Instagram Mağaza Oluşturma

Dijital çağ, yavaş yavaş ticareti fiziki ortamdan sanal ortama taşırken, Facebook ve Instagram, getirdikleri mağaza özelliği ile bu dönüşüme ivme kazandırdılar. E-ticaret, devletlerin oluşturduğu sınırları görmezden gelerek, yeni pazarlara ulaşmayı çok daha kolaylaştırdı. Belki de çoğumuz uygun fiyat avantajlarından dolayı Çin menşeili alışveriş sitelerinden alışveriş yapmışızdır. E-ticaretin bu gelişimi, daha küçük firma ve üreticilere de ürünlerini daha geniş pazarlara sunma ve kendilerini tanıtma imkanı verdi. Daha az sermayesi olan küçük üreticiler, ürettikleri kaliteli ve butik ürünler ile bir anda bölgesel bazda uluslararası firmalara rakip çıkmaya başladı. Facebook ve Instagram gibi sosyal medya dünyasının iki devinin, kendi bünyelerinde mağaza oluşturup satış yapmaya olanak sağlayan özellikler getirmesi, yerel üreticiler ve küçük firmalar ile daha büyük firmalar arasındaki makası biraz daha kapatmaktadır. Sosyal ağların çok büyük kitlelere ulaşabiliyor oluşu, doğru stratejiyi oluşturan satıcılar için belki de hayal bile edemeyecekleri bir pazarın kapılarını aralamıştır.

Facebook Mağaza Nasıl Oluşturulur?

İşin ticari etkilerinden bahsettikten sonra biraz daha teknik konular hakkında bilgi vermekte fayda var. Facebook mağazası nasıl oluşturulur? Herkes mağaza oluşturabilir mi? Hangi özellikleri taşımak gereklidir?

Öncelikle, Facebook üzerinden bir mağaza açmak istiyorsanız Business Manager hesabınızın olması gerekmektedir. Business Manager, reklamlarınızı, kampanyalarınızı, tanıtımlara harcayacağınız bütçelerinizi yönetebileceğiniz bir Facebook uygulamasıdır. Bilgisayarınızdan kaydolduktan sonra uygulamayı kullanabilir, mobil versiyonunu telefonunuza indirebilirsiniz. Bu uygulama size Instagram reklamlarınızı yönetirken de fayda sağlayacaktır. Business Manager uygulamasına kayıt olduktan sonra, kayıt olduğunuz kullanıcıya Facebook sayfanızın Sayfayı Yönetme, katalog için ise Kataloğu Yönetme izinlerini vermiş olmanız gerekir. Son olarak da sayfanızın “işletme hesabı” olduğuna emin olun.

Mağazanızı oluşturmak için sayfanızın Ayarlar kısmına gelip Şablonlar ve Sekmeler Menüsünden şablonunuzun Alışveriş Şablonu olup olmadığını kontrol edin. Değilse Düzenle butonundan şablonu Alışveriş olarak değiştirin. Bu işlemi yaptıktan sonra ana sayfaya döndüğünüzde, solda Mağaza sekmesinin aktif hale geldiğini göreceksiniz. Mağaza sekmesine tıkladığınızda ise kurulumu tamamlamak için Facebook size bazı sorular yöneltecek. Burada alışverişi tamamlamak için başka bir siteye mi yönlendirmek istiyorsunuz ya da müşteriden direk mesaj mı almak istiyorsunuz seçimini yapacaksınız. Daha sonra da hangi para birimi ile satış yaptığınızı seçmeniz gerekiyor. Girdiğiniz bilgiler doğrultusunda Facebook mağaza yapılandırılacaktır.

Artık mağazanızın kapılarını müşterilere açmak için eksik olan tek şey ürünleriniz. Ürün Ekle butonundan bu işi de kolayca yapabilirsiniz. Butona tıklayıp bilgisayarınızdan ürününüzün görsellerini mağazanıza yükleyin. Sadece fotoğraf değil, dilerseniz video da yükleyebilirsiniz. Görselleri yükledikten sonra ürünün ismini, fiyatını, varsa indirimini, stok durumunu ve başka özellikleri kayıt edebilirsiniz. En az üç ürün yükledikten sonra sayfanın altındaki Koleksiyon Oluştur butonundan ürünleri gruplandırmanız mümkün. Örneğin erkek kıyafetleri satan bir mağazanız varsa “Sonbahar Kış Ürünleri” adı altında bir koleksiyon oluşturabilirsiniz.

Instagram Mağaza Nasıl Oluşturulur?

Instagram üzerinden mağaza açmak da Facebook ile benzer adımları içerir. Öncelikle hesabınızı işletme hesabına çevirdiğinizden emin olun. Bundan sonra menünün en altında Ayarlar sekmesine tıkladığınızda, açılan listede üstten ikinci seçenek olan İşletme seçeneğini seçiyorsunuz. Ardından mavi harflerle Instagram’da Alışverişi Ayarla butonunu göreceksiniz. Burada önemli olan nokta, Instagram’da mağaza oluşturmak için daha önceden mağaza oluşturduğunuz bir Facebook sayfanızın olması ve bu sayfada yönetici olmanız gerekiyor. Daha sonra ürünlerinizi özelleştirebileceğiniz bir mağazada sergileyebilir, çıktığınız postlarda ya da storylerde ürünlerinizi etiketleyerek satın alınır hale getirebilir, mağazan ve ürünlerin hakkında istatistikleri takip ederek satış planlamaları yapabilirsiniz.